dokumentärfilmer

Film and Tell producerar dokumentärfilmer för positiv samhällsförändring. Genom vår metod Real Stories – Real Change skapar vi initiativ som informerar, engagerar och bryter ny mark i flera av vår tids viktigaste samhällsfrågor. Vi tror på filmens kraft att nå många människor – hela vägen fram. SE BARNEN är vårt äldsta initiativ som vi drivit i tio år.

SE BARNEN har skapat två dokumentärer som heter Say Something och My Life My Lesson. Båda filmerna är Kristallen-belönade för bästa dokumentärfilm. I filmerna berättar vi om våld i nära relation genom att följa två ungdomar som själva sett, hört och känt till våld i hemmet. Det här är två av minst 160 000 barn i Sverige som upplevt samma sak. Genom att klicka på bilderna kan du se dokumentärerna i privat bruk.

Vi har visat dokumentärerna för över 11 miljoner TV-tittare och för drygt 12 000 personer på fler än 300 workshops. I vår ambassadörsverksamhet får unga och några föräldrar som själva har levt med våld möjlighet att berätta om sina erfarenheter.

Vi arrangerar möten mellan våra ambassadörer, beslutsfattare, riksdagsledamöter och regering. Vi träffar också många olika organisationer – såväl ideella, statliga, som kommunala – för vi vill skapa ökad kunskap om hur man upptäcker och hanterar våld.
My Life My Lesson
Felicia förlorade tidigt sin biologiska pappa och växte upp tillsammans med en styvpappa som misshandlade mamman. Efter tio år separerade Felicias mamma från styvpappan. Felicia vill leva ett vanligt tonårsliv, men hennes situation och upplevelser hindrar henne. Situationen förvärras när pappan hotar mamman till livet och familjen tvingas leva i ovisshet tills de får ett skyddat boende. Hoten leder till rättegång där Felicia måste vittna, och frågan är hur hon ska orka. Under två år får vi följa Felicias liv där konsekvenserna för barn som upplever våld i nära relationer blir tydliga.
Say Something
Vad innebär det för ett barn att bevittna våld i nära relationer? Isabells uppväxt har präglats av att se sin mamma misshandlas av pojkvännen. Efter studenten vill Isabell berätta hur hon upplevde sin barndom och behöver att mamman lyssnar för att deras relation ska bli bättre. Vi följer deras försök att förstå varandra och finna förlåtelse.
Vill du boka en filmvisning?
Genom att boka en filmvisning får du rättigheter att visa våra filmer för exempelvis en skolklass, föräldragrupp, kollegor eller annan grupp människor. Vi kommer med och håller samtal om filmerna och våld i hemmet ur barn och ungas perspektiv.

Fyll i formuläret nedan så hör vi av oss!
Klart! Vi hör av oss!
Hoppsan! Något verkar ha blivit fel.