Här kan du få hjälp

Om du är under 18 år så är det dina föräldrar eller vårdnadshavare som ska se till att du är trygg och mår bra. Att bo någonstans där det pågår våld är inte hälsosamt. Det kan vara extra dåligt för barn och unga att uppleva våld eftersom hjärnan fortfarande utvecklas. Särskilt jobbigt kan det också vara när den våldsamma personen är någon som borde ta hand om en och/eller någon en tycker mycket om.  

Vill du veta mer om olika typer av våld? Klicka här.

Symptom som kan uppstå om en lever med våld i hemmet kan se olika ut för olika personer. Vissa kan få ont i magen, hjärtat eller huvudet. Det är också vanligt att en känner sig arg, blir bråkig, nedstämd eller tillbakadragen. Både att överväldigas av svåra känslor och att känna sig tom är normala reaktioner om en lever i ett hem där våld pågår. Ibland kan det också bli svårt att koncentrera sig i skolan eller att fokusera på aktiviteter som annars brukar kännas roliga.  

Det är viktigt att du söker hjälp om du känner dig tyngd av någonting dåligt som en förälder eller vårdnadshavare gör mot dig eller någon annan i hemmet. Även om du kan må bra ibland trots det som händer hemma, är det viktigt att våldet får ett slut. Den vårdnadshavare som är våldsam behöver också hjälp, även om hen kanske inte förstår det själv.

Efter våldet
Det kan också vara så att du har kommit bort från våldet men fortfarande mår dåligt. När en blivit utsatt för våld av en närstående kan det kännas jobbigt en lång tid efteråt. Som tur är finns det olika personer i samhället som kan hjälpa dig att börja må bättre igen. Du är värd ett bra liv! Därför är det viktigt att du söker hjälp så fort som möjligt om du mår dåligt.

Håll över eller klicka på rubrikerna nedan för att läsa mer om vad du kan få hjälp med av respektive instans.