vad vi gör

SE BARNEN

SE BARNEN grundades år 2010. Sedan start har vi spridit kunskap till över 12 000 personer runt om i Sverige genom filmvisningar och samtal. Filmerna Say Something och My Life My Lesson har setts av över elva miljoner TV-tittare. Båda filmerna har vunnit Kristallen-priset för bästa dokumentärfilm.  

För tio år sedan var frågan om barn som lever med våld i hemmet osynliggjord. Enligt socialtjänstlagen från 2006 är barn som bevittnar våld brottsoffer, däremot har de inte varit brottsoffer istraffrättslig mening Det fanns därför begränsade möjligheter att få hjälp och rättsligvägledning.Föratt åstadkomma strukturellareformer har vi tillsammans med andra samhällsaktörer bedrivit ett aktivtförändringsarbete för att få upp frågan på den politiska agendan. Som en del avdettahar vi drivit igenom en ändring av högskolereformen. År 2017 lutade regeringen att ändra så att läroplanen för exempelvissocionomer, psykologer, läkare och rektorer nu innefattar studier om våld inära relation.‍

Vi har länge arbetat för att barn som bevittnar våld ska erhålla målsägandestatus. Den 26 maj 2021 röstade riksdagen igenom den nya barnfridslagen som börjar gälla 1 juli 2021. Därför lanserar vi nu nästa steg: MIN STORY – ett projekt av unga, för unga.

MIN STORY

Sedan hösten 2020 driver Föreningen Film and Tell projektet MIN STORY som är skapat av unga för unga. Projektet är finansierat av Allmänna Arvsfonden och ägs av Ericastiftelsen.

Målet är att ge barn och ungdomar som upplever våld i hemmet ett utrymme att berätta om sina erfarenheter och verktyg för att må bra. Med detta projekt vill vi vända på perspektivet och låta barn och unga själva dela med sig av sina upplevelser och behov. Vi arbetar med en aktiv ambassadörsgrupp och driver en vlogg som riktar sig till barn och unga. Vi erbjuder även workshops riktade mot exempelvis yrkesverksamma och ungdomar.

Inom vår ambassadörverksamhet får unga som själva har levt med våld möjlighet att berätta om sina erfarenheter för att på så vis öka gemenskap och minska det tabu som omger våld i hemmet.
se vloggen min story

Dokumentärfilmer

My Life My Lesson
Felicia förlorade tidigt sin biologiska pappa och växte upp tillsammans med en styvpappa som misshandlade mamman. Efter tio år separerade Felicias mamma från styvpappan. Felicia vill leva ett vanligt tonårsliv, men hennes situation och upplevelser hindrar henne. Situationen förvärras när pappan hotar mamman till livet och familjen tvingas leva i ovisshet tills de får ett skyddat boende. Hoten leder till rättegång där Felicia måste vittna, och frågan är hur hon ska orka. Under två år får vi följa Felicias liv där konsekvenserna för barn som upplever våld i nära relationer blir tydliga.

Say Something
Vad innebär det för ett barn att bevittna våld i nära relationer? Isabells uppväxt har präglats av att se sin mamma misshandlas av pojkvännen. Efter studenten vill Isabell berätta hur hon upplevde sin barndom och behöver att mamman lyssnar för att deras relation ska bli bättre. Vi följer deras försök att förstå varandra och finna förlåtelse.

Partners

Initiativet SE BARNEN drivs av en bred allians samhällsaktörer. Vi är Film and Tell, Gålöstiftelsen, Ersta Diakoni, Rädda Barnen, Ericastiftelsen, Brottsofferjouren, Sofia Församling, Stockholms Domkyrkoförsamling, RIKU, Sofia församling, Karlstads pastorat, Postkodstiftelsen, och Somaya Kvinno- och tjejjour. Vårt gemensamma mål är att minska antalet barn som lever med våld i sitt hem.

Projektet MIN STORY drivs av Föreningen Film and Tell, ägs av Ericastiftelsen och finansieras av Allmänna Arvsfonden.
Läs mer om hur du kan bidra